Hidrolik filtreler sistem elemanlarını aşınmadan korumak ve makinelerin hata süreçlerinin başlamasına engel olmak amacı ile akışkanın temizliğini sağlayan, hidrolik devrelerde basınç, dönüş ve depo(emiş) filtreleri olmak üzere üç tip filtre mevcuttur.
Basınç hattı filtreleri 2 ana grupta incelenmektedir. Yüksek basınç (420bar), alçak basınç (21bar) olarak sistem üzerinde bulunan filtreler 3µ,6µ,10µ,20µ,25µ mertebelerinde hassas filtrasyon kabiliyetine sahiptirler. Bu derece hassas filtrasyon için gerekli materyal ise Defender Fiberglass (Defender mikroglass) esaslı lamineli ürünler kullanılarak elde edilmektedir. Sistem dönüşlerinde 25µ mertebesinde filtrasyon yapılırken, emiş hattında ise krom (mesh) filtreler kullanılmaktadır.
Hidrolik sistemler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara göre sistemlerde ki sorunların %70’i aşınma(%50 mekanik aşınma, %20 korozon), %15’i kazalar ve son %15’i ise kullanım süresinin aşılmasından kaynaklandığı görülmüştür. Ürünlerimizde kullanılan hammaddelerin yüksek kir tutma kapasiteleri sayesinde sağlanan kalite standartı ile sistemin en önemli elemanlarından büyük silindirler, servo valfler, hidrolik motorlar ile diğer makine ve parçaların performanslarını ve kullanım ömürlerini arttırmakta ve hidrolik sistemin kesintisiz çalışmasını sağlamaktadır.
Çağdaş Filtre olarak düşük-orta-yüksek basınç farklarına göre imalatını yaptırdığımız filtrelerimizde en önemli hammadde kalemi olan filtrasyon medyasını H&V ve Lydall gibi dünya lideri iki firmanın üretmiş olduğu yüksek kalitede ki Fiberglas (mikroglass) ürünler ile, yurt dışından temin edilen farklı markalarda ki hidrolik filtrelerin aynı kalitede ki muadillerini Türkiye’de anlaşmalı fabrikalarda üretirebilmektedir.
Sistem içerisinde hareketli ekipmanların yağlanması sürecinde yağın sürtünmeden oluşan partiküllerden temizlenmesi için kullanılan filtrelerdir.
Yanma odasında ki hava kalitesi de yağın kirlenmesine neden olmakta ayrıca yağda oluşan karbon atıkları da bu filtreler sayesinde temizlenmektedir. Yağ filtresi sadece bu tip sistemlerde değil farklı endüstriyel uygulamalarda da kullanılmaktadır. Burada ki tek amaç yağlama yağlarının temiz ve özelliğini yitirmeden görev yapmasını sağlamaktır. Bunun için de doğru yağ filtresi elemanı tercih edilmelidir.
Zamanından değiştirilmeyen yağ filtreleri motorda ciddi problemlere yol açmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Motor gücünün düşmesi, yağ kaçakları oluşması ve bu kaçaklar sebebi ile oluşan kirlilik, daha fazla yağ tüketimi, motor hasarına sebep olabilecek seviyede erken aşınma.
Distribütör olduğumuz Ferra Filtre düşük debiden yüksek debiye kadar değişik sistemlerde kullanılan farklı özelliklerdeki yağ filtre elemanları üretmekte ve başta OEM firmalar olmak üzere pazarın talepleri karşılanmaktadır. Ayrıca özel müşteri taleplerine göre teknik spesifikasyon şartlarına uygun imalatlarda yapabilmektedir.
Kullanım alanına göre farklılıklar gösteren hava filtreleri,
Motorun ömrünü uzatmak ve performans kayıplarını gidermek için temizlenmiş havayı yanma odalarına gönderirken aynı zamanda yanma işlemi için gerekli havayı da sağlayan önemli bir parçadır. Bu amaçlı kullanımlarda selüloz ya da sentetik selüloz karışımı materyaller kullanılmaktadır.
Ayrıca spor otomobiller için motorun yanma odacıklarına giren hava miktarını arttıran performans artırıcı hava filtreleri de üretilmektedir.
Petrol türevi yakıtlarda (benzin, fuel-oil, motorin, nafta) partikül filtrasyonu yaparken ayrıca içinde bulunan suyu da ayrıştıran, enjeksiyon sistemini, motoru, yakıt pompasını ve subapları korozyon ve aşınmaya karşı yakıtta ki yabancı parçacıklardan, sudan ve diğer atıklardan etkin koruma sağlayan filtrelerdir.
Yağ filtrelerine oranla dokusal yapıları daha farklıdır ve yakıtın temizlenmesini sağlayarak yakıt etkinliğini artırır ve yakıt sarfiyatını düşürür şekilde tasarlanmıştır.
Filtre materyali birden fazla katmandan oluşmuştur. Bu katmanların her birinin işlevsel özellikleri farklılıklar göstermektedir. Yapısal şekli yakıtı geçirirken suyu yakıttan ayırıp sistem dışına taşıyacak şekildedir.
Paslanmaz çelik tel dokuma filtrelerdir ve yapıları gereği gözenek dağılımları, sentetik ve lifli filtre malzemelerine göre daha kusursuz bir yapıya sahiptir.
304 ve 316 Cr-Ni olarak farklı mesh(ağ) yapıları ile nominal filtrasyon yapılabilmektedir. Ayrıca daha dirençli yapılarda olan
Krom filtreler daha çok hidrolik sistemlerin tank içi emiş filtresi olarak kullanılmakta olup, PTFE kaplanarak yakıt filtrasyonunda da kullanılmaktadır.
Polyester toz filtreleri, adından da anlayabileceğiniz üzere polyester malzemeden üretilmiş olan toz tutucu özellikte filtreleme yapan araçlardır. Bu tür filtreleme sistemlerine pek çok farklı alanda ihtiyaç duyuyoruz ve polyester toz filtrelerinin farklı seçenekleri, farklı ölçülere sahip ya da özelliklere sahip alternatifleri de bulunuyor.
Polyester toz filtrelerinin çeşitlerine gelmeden önce ilk olarak nedir ne değildir sorusuna daha yakından bakalım ve toz toplayıcı filtreleme sistemlerini de daha yakından tanımış olalım. Biliyoruz ki bugün sayısız mekânda, üretim tesisi, sanayi ve benzeri alanda bu tür filtreleme sistemleri hayati önem taşıyor ya da zorunlu olarak tesis ediliyor.
Polyester Toz Filtresi Nedir?
Polyester toz filtresi, bahsettiğimiz üzere polyester malzemeden üretilmiş bir çeşit filtredir. Bununla birlikte polyester malzemenin farklı yapılarda ve özelliklerde kullanıldığını da görmekteyiz. Örneğin, bugünün en çok tercih edilenlerinden biri olan Nanofiber Filtre de bir çeşit polyester malzemeden üretilmiştir ve polyester toz filtreleri kategorisinde yer alır. Dolayısıyla Polyester Toz Filtresi farklı şekillerde karşımıza çıkan ama maksimum fayda sağlayan birer filtreleme alternatifidir. Bu grupta yer alan filtrelerin çeşitlerini incelediğinizde ise hem sizin ihtiyaç duyduğunuz kullanım alanına uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz, hem de bu sayede doğru bir seçim yapabilirsiniz.
Toz toplayıcı kartuş filtre denildiğinde pek çok farklı filtre akla gelebilir.
Örneğin Nanofiber Filtreler iyi bir örnek. Bunun yanı sıra Silo Üstü Jet Filtre, Antistatik Katuş Filtreler ve Flanşlı Kartuş Filtreler iyi birer örnek olabilmektedir.
Toz toplayıcı kartuş filtrelerin çeşitliliği, yakalama kabiliyetine sahip olduğu toz cinsine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yüzden farklı çeşitler ile karşı karşıyayız. Bununla birlikte bir de ölçü konusu var. Farklı ölçülere, farklı tasarımlara ve şekillere sahip filtreler tercih edilebiliyor.
Kullanım alanı farklı olduğundan da toz toplayıcı kartuş filtrelerde bu kadar geniş bir çeşitliliğe gidilmiştir. Sıraladığımız tüm filtreler Toz Toplayıcı Kartuş Filtre grubu içerisinde yer alırken, farklı alanlar için uygun olması sebebi ile de kendi başına özelleşen ve ayrışan birer filtre türüdür.
Filtrenin toz toplayıcı özelliğini kullanacağı toz türüne göre malzemeden üretilmiş olması ve istediğiniz performansı sunması gerekir.
Kaset Filtre, yani diğer adı ile Panel Filtre bahsettiğimiz üzere hava grubu filtrelerinin bir parçası olarak ifade edilir ve ön filtre olarak işlev görür. Hatta kaset filtre için hava filtre grubunun endüstriyel alanının önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla filtreleme anlamında önemli bir ürün grubundan söz ediyoruz.
Kompresörler başta olmak üzere, klima santrallerinde, hava kanallarında ve özel olarak tasarlanmış olan pek çok farklı alanda kullanılan kaset filtreler, kaba pisliklerin yakalanması yani filtrelenmesi görevini üstlenir. Kaset filtre ya da panel filtre olarak tanımlanan bu tür filtreler, adından da anlaşılabileceği üzere, kare ya da dikdörtgen şeklinde tasarlanmaktadır. Ancak önemli olan şekli değil filtrelemeyi sağlayan iç katmanlarıdır.
Kaset filtre alternatiflerinin içeriği, isteğe göre şekillendirilebilir. Yani bu aynı zamanda, mekâna ve gerekliliklere göre filtre hazırlanabildiği anlamına geliyor. Dış yüzerinde karton ya da galvaniz kullanılabilirken, içeriğinde cam elyaf, elyaf, aktif karbon, poliüretan, metanet, sünger ya da karbon kömür kullanılabilir. Bu tür içerikler ile kaset filtre mekâna özel olarak hazırlanabilir.
Bugün biliyoruz ki, pek çok mekân, pek çok işletme ya da tesis için filtreleme çok önemlidir. Kaset filtre ise bir ön filtre görevine sahiptir ve filtreler arasında G2, G3 ve G4 sınıfında yer alır. Bununla birlikte yıkanabilir nitelikte olan filtreleri tercih ettiğinizde daha uzun bir kullanım ömrünü elde etmiş olursunuz. Yıkayarak aynı filtre ile yolunuza devam edebilir, ekstra masraftan da kurtulmuş olursunuz. Bu ekonomik özelliğin yanı sıra daha pek çok avantaj kaset filtreleri ön plana çıkarmaktadır.